Türkiye’nin Sektörleri China International Import Expo'da Sahne Aldı

ŞANGHAY – Dünyanın dört bir yanından lider şirketlerin bir araya geldiği büyük bir küresel etkinlik olan China International Import Expo'nun (CIIE) ilkine Türkiye’nin sektörlerini temsilen birçok Türk firması katıldı.

5 - 10 Kasım tarihleri arasında, Şanghay Ulusal Sergi ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen fuarda 38 Türk firması, Türkiye’nin Çin pazarında önde gelen sektörlerini; fındıktan zeytine, zeytinyağından kahveye, gül yağından mücevhere kadar birçok ürün ve sektörü, 130 ülkeden 3000'in üzerinde şirket ile birlikte sergiledi. Bu önemli fuarın diğer katılımcıları arasında General Motors, Ford, Microsoft, Samsung, Walmart ve Tesla gibi isimlerin yanı sıra Facebook ve Google gibi teknoloji devleri de yer aldı.

Bu sektörlerin çoğunda hâlihazırda dünya lideri olan Türkiye, Ticaret Bakanı Yardımcısı Sayın Gonca Yılmaz Batur ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Üyesi Sayın Murat Kolbaşı'nın öncülük ettiği heyetle birlikte Çin pazarı ile ticari ilişkileri geliştirmeyi hedefliyor.

Sayın Batur, etkinlik ile ilgili görüşlerini şu sözlerle ifade etti: "CIIE, Türk ihracatçıların Çin pazarındaki önemli fırsatlara ulaşmasını sağlayan harika bir fırsat. Bu nedenle, Türkiye'nin son derece başarılı olduğu çok çeşitli sektörlere ait ürünleri ön plana çıkarmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Çin ile yüz yıllar öncesine dayanan bir ticaret geçmişimiz var; bu fuar da ilişkimizdeki önemli kilometre taşlarından biri.

Az sayıda kişi bilse de dünyada gül yağı üretiminin %65'i Türkiye'de gerçekleştiriliyor ve gül yağı ürünümüzü fuarda sergilemekten dolayı özellikle heyecan duyuyoruz. Ayrıca, Türkiye 2017'de dünyanın üçüncü büyük zeytin ve zeytinyağı ihracatçısı ve de ihracatını büyüten tek AB dışı ülke oldu. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin zeytinyağı pazarlarındaki etkisi hem nitelik hem de nicelik bakımından katlanarak arttı ve önemli bir gelişme kaydetti."

Türk heyet, küresel ticareti canlandırmanın yanı sıra kazan-kazan temeline dayalı açık bir model oluşturmak amacıyla, 2018 China International Import Expo ziyaretinin ardından 6 Kasım'da Çin'in önde gelen akıllı perakende kuruluşu Suning ile bir mutabakat anlaşması imzaladı. 8 Kasım'da ise Türk gıda ürünlerini tanıtmak, pazarlamak ve satışını yapmak üzere Everbright Group ve Bailian Group ile önemli bir protokole imza attı.